36 Probleemoplossende technieken, methoden en hulpmiddelen | Surf Office (2024)

Als het gaat om het oplossen van problemen, is het opdoen van ideeën het makkelijke gedeelte.

Maar bedrijven vergeten vaak de andere vier fasen van het probleemoplossingsproces waarmee ze de beste oplossing kunnen vinden.

In plaats van direct naar het genereren van ideeën te springen, zou je probleemoplossende raamwerk er als volgt uit moeten zien:

  1. Identificeer het probleem
  2. Ontdek waarom het is gebeurd
  3. Brainstorm ideëen
  4. Selecteer de beste oplossing
  5. Implementeren

Zie je hoe het genereren van ideeën pas in fase 3 verschijnt?!

In deze uitgebreide hulpbron bieden we technieken, methodologieën en hulpmiddelen om u door elke fase van het probleemoplossingsproces te leiden.

Als u klaar bent met lezen, beschikt u over een uitgebreid probleemoplossend arsenaal waarmee u uw grootste uitdagingen op de werkplek kunt overwinnen.

Geen items gevonden.

11 Probleemoplossende technieken voor duidelijkheid en vertrouwen

Voordat we dieper ingaan op uitgebreidere methoden voor het oplossen van problemen, zijn er een paar basistechnieken die u moet kennen.

Met de volgende technieken bent u klaar voor een succesvolle probleemoplossende sessie met uw team, zodat u uw grootste uitdagingen met duidelijkheid en vertrouwen kunt aangaan.

1. Neem even de tijd, haal diep adem

Wanneer zich een probleem of uitdaging voordoet, is het normaal om te snel te handelen of te vertrouwen op oplossingen die in het verleden goed hebben gewerkt. Dit staat bekend als diepgeworteld denken.

Maar impulsief handelen, zonder voorafgaande overweging of planning, kan ertoe leiden dat u het probleem verkeerd begrijpt en mogelijke oplossingen voor het probleem over het hoofd ziet.

Daarom is het eerste wat je altijd moet doen als je een probleem tegenkomt: in- en uitademen.

Doe een stapje terug en maak een duidelijk plan van aanpak voordat je actie onderneemt. Dit zal u helpen rationele stappen te ondernemen om een probleem op te lossen.

2. Stel vragen om de volledige omvang van het probleem te begrijpen

Een andere veelgemaakte fout die mensen maken als ze een probleem proberen op te lossen, is actie ondernemen voordat ze het probleem volledig begrijpen.

Voordat u zich aan een theorie wijdt, moet u voldoende vragen stellen om de ware oorzaak van het probleem te achterhalen.

Probeer dit!

Verderop in dit artikel bespreken we de probleemoplossende methodologie van de 5 waaroms , die u kunt gebruiken om gemakkelijk de oorzaak van uw probleem te identificeren. Probeer dit eens tijdens uw volgende bijeenkomst en zie hoe uw aanvankelijke begrip van een probleem vaak verkeerd kan zijn.

3. Overweeg alternatieve perspectieven

Een veel voorkomend probleem bij het oplossen van problemen is bijziendheid: een bekrompen kijk of perceptie van het probleem. Bijziendheid kan optreden als u te veel bij het probleem betrokken bent of als uw team niet divers genoeg is.

Om uzelf de beste kans te geven een probleem op te lossen, kunt u inzicht krijgen uit een breed scala aan bronnen. Werk samen met belangrijke belanghebbenden, klanten en medewerkers ter plaatse om erachter te komen welke gevolgen het probleem voor hen heeft en of ze oplossingen of oplossingen hebben gevonden.

Om een zo breed mogelijk beeld te schetsen, moet u uw probleemoplossende team niet beperken tot een specifiek archetype. Probeer iedereen erbij te betrekken, van de algemeen directeur tot de conciërge op kantoor.

Probeer dit!

Als je met een klein team werkt, probeer dan de Flip It! probleemoplossende methodologie om het probleem vanuit een frisse invalshoek te bekijken.

4. Maak uw kantoorruimte bevorderlijk voor het oplossen van problemen

De omgeving waarin u uw brainstormsessies organiseert, moet de creativiteit maximaliseren . Wanneer uw teamleden elkaar vertrouwen en zich ontspannen voelen, is de kans groter dat ze met innovatieve ideeën en oplossingen voor een probleem komen.

Hier zijn een paar manieren om de creatieve sappen van uw medewerkers te laten stromen:

  • Speel teambuildingspellen die het vertrouwen maximaliseren en interpersoonlijke relaties opbouwen
  • Verbeter de probleemoplossende vaardigheden van uw team met games die kritisch denken stimuleren
  • Herontwerp het kantoor met comfortabel meubilair en samenwerkingsruimtes
  • Verhoog de werktevredenheid door een positieve balans tussen werk en privéleven te creëren
  • Verbeter de samenwerkingsvaardigheden en leer conflicten op te lossen

Probeer dit!

World Café is een probleemoplossende methode die een informele omgeving creëert die bevorderlijk is voor creatief denken.

Blijf lezen om meer te leren over hoe World Café uw team kan helpen bij het oplossen van complexe organisatorische problemen.

5. Gebruik probleemoplossende methodologieën om het proces te begeleiden

Omdat het oplossen van problemen een creatief proces is, kan het moeilijk zijn om het op koers te houden. Naarmate er meer ideeën rondkomen, kunnen er conflicten ontstaan die de sessie doen ontsporen.

Daarom zijn probleemoplossende methodologieën zo nuttig. Ze bieden u bewezen probleemoplossende raamwerken om uw groepssessies te begeleiden en op koers te houden.

Probeer dit!

De probleemoplossende methode van de Six Thinking Hats is een populaire techniek die het proces begeleidt en uw team helpt een probleem vanuit alle invalshoeken te analyseren.

We gaan onze favoriete probleemoplossende methodologieën bekijken in de volgende sectie van dit artikel, XY Beproefde probleemoplossende methodologieën.

6. Gebruik analogieën om complexe problemen op te lossen

Soms kan het oplossen van een ander probleem u helpen oplossingen voor een ander probleem te vinden!

Door een complex vraagstuk terug te brengen en het te kaderen als een vereenvoudigde analogie , benader je een probleem vanuit een andere invalshoek, waardoor je met alternatieve ideeën kunt komen.

Nadat u oefenproblemen heeft opgelost, is uw team wellicht beter toegerust om problemen uit de echte wereld op te lossen.

Het kan echter moeilijk zijn om een analogie te bedenken die jouw probleem weerspiegelt, dus maak je geen zorgen als deze techniek voor jou niet werkt.

Probeer dit!

Het speedbootdiagram is een visueel hulpmiddel dat uw medewerkers helpt bestaande uitdagingen te zien als ankers die een boot tegenhouden die uw einddoelen vertegenwoordigt. Door aan elk anker een ‘gewicht’ toe te kennen, kan uw team bepalen welke problemen het eerst moeten worden aangepakt.

7. Stel duidelijke beperkingen vast

Beperkingen maken een groot probleem toegankelijker.

Voordat u een probleem aanpakt, stelt u duidelijke grenzen en gedragscodes voor de sessie vast. Hierdoor kan uw team zich concentreren op het huidige probleem zonder afgeleid te worden of af te dwalen.

In een artikel gepubliceerd in de Harvard Business Review schreven de auteurs Oguz A. Acar, Murat Tarakci en Daan van Knippenberg: “Beperkingen … bieden focus en een creatieve uitdaging die mensen motiveert om informatie uit verschillende bronnen te zoeken en met elkaar te verbinden om nieuwe ideeën te genereren. voor nieuwe producten, diensten of bedrijfsprocessen.” (Waarom beperkingen goed zijn voor innovatie, 2019)

Probeer dit!

Lightning Decision Jam is een goed voorbeeld van hoe beperkingen het creatieve proces kunnen ondersteunen. Hier krijgt uw team strikte tijdsbeperkingen en mag het ideeën niet tot het einde bespreken.

8. Laat vooropgezette ideeën los

Mensen zijn gewoontedieren.

We kiezen voor strategieën die in het verleden positieve resultaten hebben opgeleverd. Dit is meestal nuttig omdat het herinneren van onze eerdere successen betekent dat we soortgelijke taken niet voortdurend opnieuw hoeven te leren.

Maar als het om het oplossen van problemen gaat, kan deze manier van denken ons in de war brengen. We raken gefixeerd op een oplossing die in het verleden heeft gewerkt, maar als dit niet lukt, zijn we ontzet en vragen we ons af wat we nu moeten doen.

Om problemen effectief op te lossen, moeten uw medewerkers ontsnappen aan de grenzen van hun verbeelding. Dit helpt functionele vastheid te elimineren: de overtuiging dat een item alleen zijn vooraf gedefinieerde functie dient.

Probeer dit!

Alternative Application is een ijsbrekerspel dat werknemers aanmoedigt om buiten de gebaande paden te denken door verschillende toepassingen voor alledaagse voorwerpen te bedenken. Probeer dit tijdens uw volgende vergadering of teambuildingevenement en zie hoe uw team hun creativiteit benut.

9. Zorg voor een gelijk speelveld

Het is een goed idee om een diverse groep medewerkers bij uw brainstormsessies te hebben, maar er is één probleem: de extraverte leden van uw team zullen mondiger zijn dan de introverte leden.

Om ervoor te zorgen dat u inzicht krijgt van elk lid van uw team, moet u uw stillere werknemers gelijke kansen geven om bij te dragen door persoonlijkheidsvooroordelen te elimineren.

Lees verder: Welke ijsbrekerspellen en vragen werken het beste voor introverte mensen?

De voor de hand liggende oplossing is dus om de luidere deelnemers het zwijgen op te leggen (het is niet zo sinister als het klinkt, beloofd) - het enige dat u hoeft te doen is uw team verbieden om over suggesties te debatteren tijdens het ideevormingsproces.

Probeer dit!

De Lightning Decision Jam -methodiek geeft uw medewerkers gelijke kansen om bij te dragen, omdat een groot deel van het probleemoplossingsproces in stilte wordt uitgevoerd.

10. Neem een pauze van het probleem

Is het je ooit opgevallen hoe de beste ideeën lijken te komen als je niet actief aan een probleem werkt? Misschien heb je uren achter je bureau gezeten om een oplossing te bedenken, alleen voor de “eureka!” moment om te komen wanneer u uw hond uitlaat of aan het douchen bent.

In het boek van James Webb Young, A Technique for Producing Ideas , is fase drie van het proces ‘wegstappen van het probleem’. Young beweert dat de informatie, na hard werken, in de geest moet gisten voordat er plausibele ideeën bij je opkomen.

Dus raak de volgende keer dat u met uw team in vergadering bent om een probleem op te lossen, niet in paniek als u daar niet af en toe baanbrekende ideeën ontdekt. Laat iedereen nadenken over wat ze hebben geleerd en kom op een later tijdstip opnieuw bijeen.

Probeer dit!

De Creativity Dice -methodologie is een snel brainstormspel waarmee uw team ideeën kan uitbroeden terwijl ze zich op andere concentreren.

11. Beperk feedbacksessies

De manier waarop uw team feedback geeft aan het einde van een succesvolle brainstormsessie is van cruciaal belang. Zonder toezicht kan overmatige feedback al uw harde werk tenietdoen.

Daarom is het verstandig om een limiet te stellen aan de hoeveelheid feedback die uw team kan geven. Een geweldige manier om dit te doen is door de One Breath Feedback -techniek te gebruiken.

Door uw medewerkers tot één ademteug te beperken, leren ze beknopt te zijn met hun laatste opmerkingen.

Geen items gevonden.

16 Beproefde probleemoplossende methodieken

Methodologieën voor probleemoplossing houden uw brainstormsessie op koers en moedigen uw team aan om alle aspecten van het probleem in overweging te nemen.

Er zijn talloze methoden in de zakenwereld terechtgekomen, elk met een unieke strategie en einddoel.

Hier zijn 12 van onze favoriete probleemoplossende methoden die u zullen helpen de best passende oplossing voor uw problemen te vinden.

12. Zes denkhoeden

Six Thinking Hats is een methodisch raamwerk voor probleemoplossing dat uw groep helpt alle mogelijke problemen, oorzaken, oplossingen en gevolgen te overwegen door aan elke fase van het probleemoplossingsproces een verschillend gekleurde hoed toe te wijzen.

De rollen van elke hoed zijn als volgt:

  • Blauwe hoed (controle): Deze hoed bestuurt de sessie en bepaalt de volgorde waarin de hoeden worden gedragen. Wanneer u de Blauwe Hoed draagt, observeert uw groep mogelijke oplossingen, trekt zij conclusies en stelt zij een plan van aanpak op.
  • Groene Hoed (Ideegeneratie): De Groene Hoed staat voor creativiteit. In deze fase van de methodologie zal uw team hun inspanningen richten op het genereren van ideeën, het bedenken van oplossingen en het overwegen van alternatieven.
  • Red Hat (Intuïtie en Gevoelens): Het is tijd voor uw medewerkers om hun gevoelens te communiceren. Hier luistert uw team naar hun lef en brengt hun emotionele impulsen over zonder rechtvaardiging.
  • Yellow Hat (voordelen en waarden): Wat zijn de verdiensten van elk idee dat tot nu toe naar voren is gebracht? Welke positieve effecten zouden ze kunnen hebben?
  • Zwarte of grijze hoed (let op): Wat zijn de potentiële risico's of tekortkomingen van elk idee? Welke negatieve gevolgen kunnen het gevolg zijn van het impliceren van elk idee?
  • Witte Hoed (informatie en gegevens): Terwijl u de Witte Hoed draagt, moet uw team bepalen welke informatie nodig is en waar deze kan worden verkregen.

Om de Six Thinking Hats effectief te laten werken, moet u ervoor zorgen dat uw team binnen de grenzen van elke rol handelt.

Als u bijvoorbeeld de Gele Hoed draagt, mag uw team alleen de positieve punten bespreken . Eventuele negatieve implicaties moeten aan de zwarte of grijze hoed worden overgelaten.

Opmerking: Voel je vrij om de kleuren van de hoed aan te passen aan jouw culturele context.

13. Bliksembeslissingsstoring (LDJ)

Lightning Decision Jam is een probleemoplossend proces in negen fasen, ontworpen om verschillende perspectieven bloot te leggen en tegelijkertijd de sessie op koers te houden.

Het proces begint met het definiëren van een algemeen onderwerp, zoals het interne ontwerpproces, de communicatie tussen afdelingen, de verkooptrechter, enz.

Vervolgens doorloopt uw team, gewapend met pennen en post-its, de negen fasen in de volgende volgorde:

  1. Schrijfproblemen (7 minuten)
  2. Huidige problemen (4 minuten/persoon)
  3. Selecteer problemen (6 minuten)
  4. Herformuleer de problemen (6 minuten)
  5. Oplossingen aanbieden (7 minuten)
  6. Stemmen over oplossingen (10 minuten)
  7. Prioriteit geven aan oplossingen (30 seconden)
  8. Beslissen wat u wilt uitvoeren (10 minuten)
  9. Takenlijsten maken (5 minuten)

De filosofie achter LDJ is die van dwang. Door discussies te beperken, kunnen werknemers zich concentreren op het verzamelen van ideeën en het nemen van democratische beslissingen die het bedrijf ten goede komen, zonder afgeleid te worden of op een raaklijn af te dwalen.

14. De 5 waarom’s

Root Cause Analysis (RCA) is het proces waarbij een probleem wordt blootgelegd en de onderliggende oorzaak wordt gevonden. Om u door dit proces te helpen, kunt u de 5 Why's- methodiek gebruiken.

Het idee is om te vragen waarom je een probleem ervaart, het probleem opnieuw te formuleren op basis van het antwoord en vervolgens te vragen: “ Waarom?” opnieuw. Als je dit vijf keer doet, kom je aardig dicht bij de kern van je oorspronkelijke uitdaging.

Hoewel dit misschien geen alomvattende end-to-end-methodologie is, helpt het u zeker om uw kernuitdagingen vast te stellen.

15. Wereldcafé

Als u genoeg heeft van saaie directiekamers in bedrijven, is World Café de oplossing.

Deze probleemoplossende strategie vergemakkelijkt informele gesprekken over bepaalde onderwerpen, waardoor spelers opener over hun grieven kunnen spreken zonder de druk van een grote groep.

Hier lees je hoe je het moet doen:

  • Creëer een gezellige café-achtige setting (probeer minimaal vijf of zes stoelen per tafel te hebben).
  • Bepaal als groep een kernprobleem en markeer dit als onderwerp van de sessie.
  • Verdeel uw groep in kleinere teams door vijf of zes spelers aan een tafel te plaatsen.
  • Wijs elke groep een vraag toe die betrekking heeft op het onderwerp van de sessie, of kies één vraag die alle groepen tegelijk kunnen bespreken.
  • Geef de groepen ongeveer 20 minuten om terloops over elke vraag te praten.
  • Herhaal dit met ongeveer drie of vier verschillende vragen, en zorg ervoor dat u de belangrijkste inzichten van elke groep opschrijft.
  • Deel de inzichten met de hele groep.

World Café is een handige manier om verborgen oorzaken en valkuilen bloot te leggen door meerdere gelijktijdige gesprekken over een bepaald onderwerp te voeren.

16. Ontdekkings- en actiedialoog (DAD)

Discovery and Action Dialogues zijn een samenwerkingsmethode waarmee werknemers persoonlijk gedrag kunnen delen en aannemen als reactie op een probleem.

Deze crowdsourcing-aanpak geeft inzicht in de gevolgen van een probleem voor individuen in uw hele bedrijf en of sommigen daar beter toe zijn toegerust dan anderen.

Een DAD- sessie wordt begeleid door een facilitator die achtereenvolgens zeven open vragen stelt. Elke persoon krijgt evenveel tijd om deel te nemen, terwijl een recorder aantekeningen en waardevolle inzichten opneemt.

Dit is een bijzonder effectieve methode om reeds bestaande ideeën, gedragingen en oplossingen bloot te leggen van mensen die dagelijks met problemen worden geconfronteerd.

17. Ontwerpsprint 2.0

Het Design Sprint 2.0- model van Jake Knapp helpt uw team zich te concentreren op het vinden en ontwikkelen van een meetbare oplossing binnen vier dagen . Omdat theoretiseren allemaal leuk en aardig is, maar soms kun je meer leren door een idee van de grond te krijgen en te observeren hoe het zich in de echte wereld afspeelt.

Hier is het basisframework voor probleemoplossing:

  • Dag 1: Breng mogelijke oplossingen in kaart of schets deze
  • Dag 2: Kies de beste oplossingen en maak een storyboard voor uw toekomstige strategie
  • Dag 3: Creëer een levend, ademend prototype
  • Dag 4: Test en registreer hoe het in de echte wereld presteert

Deze techniek is ideaal voor het testen van de levensvatbaarheid van nieuwe producten of voor het uitbreiden en verbeteren van de kenmerken van een bestaand product.

18. Openruimtetechnologie

Open Space Technologie is een methode waarmee grote groepen een probleemoplossende agenda rond een centraal thema kunnen creëren. Het werkt het beste als uw groep bestaat uit vakdeskundigen en ervaren individuen met voldoende belang bij het probleem.

Open Space Technologie werkt als volgt:

  1. Bepaal een kernthema voor uw team om hun inspanningen te centraliseren.
  2. Vraag de deelnemers om na te denken over hun aanpak en deze op een post-it te schrijven.
  3. Iedereen schrijft een tijd en plaats voor discussie op zijn briefje en plakt dit aan de muur.
  4. De groep wordt vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan de sessies die hen het meest interesseren.
  5. Iedereen doet mee en draagt bij aan de door hem gekozen sessies
  6. Alle belangrijke inzichten en uitkomsten worden vastgelegd en aan de groep gepresenteerd.

Deze methodologie geeft uw team autonomie en moedigt hen aan om eigenaar te worden van het probleemoplossingsproces.

19. Round-Robin-brainstormtechniek

Hoewel het geen end-to-end probleemoplossende methodologie is, is de Round-Robin Brainstormtechniek een effectieve manier om elk laatste grammetje creativiteit uit uw ideeënsessies te halen .

Dit is hoe het werkt:

  1. Bepaal een probleem dat moet worden opgelost
  2. Ga in een kring zitten en geef elke medewerker de kans om een idee aan te dragen
  3. Laat iemand elk idee opschrijven zodra het zich voordoet
  4. Deelnemers kunnen slagen als ze niets in te brengen hebben
  5. De brainstormsessie eindigt zodra iedereen geslaagd is

Nadat u een lange lijst met ideeën heeft samengesteld, kunt u zelf bepalen hoe u verder gaat. Je zou bijvoorbeeld technieken uit andere methodieken kunnen lenen, zoals de ‘vote on solutions’-fase van de Lightning Decision Jam.

20. Analyse van faalmodi en effecten (FMEA)

Failure Modes and Effects Analysis is een methode om problemen binnen uw bedrijfsprocessen te voorkomen en te beperken .

Deze techniek begint met het onderzoeken van het betreffende proces en de vraag: “Wat kan er misgaan?” Vanaf hier begint uw team te brainstormen over een lijst met mogelijke mislukkingen.

Vervolgens, terwijl u de lijst één voor één doorneemt, vraagt u uw deelnemers: “Waarom zou deze mislukking gebeuren?”

Nadat u deze vraag voor elk lijstitem heeft beantwoord, vraagt u zich af: “Wat zouden de gevolgen zijn van deze mislukking?”

Deze proactieve methode richt zich op preventie in plaats van op behandeling. In plaats van te wachten tot er zich een probleem voordoet en te reageren, ben je actief op zoek naar toekomstige tekortkomingen.

21. Draai het om!

De Flip-It! Methodologie leert uw team om hun zorgen in een ander licht te zien en ze in plaats daarvan te beschouwen als katalysatoren voor positieve verandering.

Het spel werkt als volgt:

  1. Selecteer een onderwerp waar uw medewerkers zich waarschijnlijk zorgen over maken, zoals de marktvraag naar uw product of wrijving tussen afdelingen.
  2. Geef elke deelnemer een stapel plakbriefjes en vraag hen al hun angsten over het onderwerp op te schrijven.
  3. Neem de angsten en plak ze op een deel van de muur gemarkeerd met ‘angsten’.
  4. Moedig uw team vervolgens aan om naar deze angsten te kijken en vraag hen om ze te herformuleren als ‘hoop’ door nieuwe uitspraken op verschillende post-its te schrijven.
  5. Neem deze ‘hoop’-uitspraken en plak ze op een deel van de muur waar ‘hoop’ op staat.
  6. Bespreek de stellingen en vraag hen vervolgens om te stemmen op de gebieden waarop zij denken actie te kunnen ondernemen. Dit kunnen ze doen door een stip op de hoek van de notitie te tekenen.
  7. Verplaats de bankbiljetten met de meeste stemmen naar een nieuw gedeelte van de muur gemarkeerd met ‘tractie’.
  8. Bespreek de populairste uitspraken als groep en brainstorm over bruikbare onderwerpen die met elk daarvan verband houden.
  9. Schrijf de acties op die moeten worden ondernomen en bespreek deze opnieuw als groep.

Deze brainstormaanpak leert uw medewerkers het gevaar van vastgeroeste gedachten en helpt hen hun angsten te herformuleren als kansen.

22. De creativiteitsdobbelsteen

De Creativity Dice leert uw team ideeën te ontwikkelen terwijl ze zich concentreren op verschillende aspecten van een probleem. Zoals we eerder in het artikel hebben vermeld, kan het een zeer effectieve probleemoplossende strategie zijn om ideeën de tijd te geven om te rijpen. Zo werkt het spel:

Kies een onderwerp waarop u zich wilt concentreren. Het kan zo specifiek of open zijn als u wilt. Schrijf dit op als een woord of zin.
Gooi de dobbelsteen, start een timer van drie minuten en begin met het opschrijven van ideeën binnen de grenzen van hoe dat getal eruit ziet. De rollen van elk nummer zijn als volgt:

  1. Specificatie: Schrijf doelen op die u wilt bereiken.
  2. Onderzoek: Schrijf bestaande feitelijke informatie op die u over het onderwerp kent.
  3. Ideevorming: schrijf creatieve of praktische ideeën op die verband houden met het onderwerp.
  4. Incubatie: Doe iets anders dat niets met het probleem te maken heeft.
  5. Iteratie: kijk naar wat je al hebt geschreven en kom met gerelateerde ideeën (roll opnieuw als je nog niets hebt geschreven).
  6. Integratie: Kijk naar alles wat je hebt geschreven en probeer iets samenhangends te creëren op basis van je ideeën, zoals een potentieel nieuw product of een bruikbare volgende stap.

Als u klaar bent met de activiteit, bekijkt u uw bevindingen en besluit u wat u mee wilt nemen.

23. SWOT-analyse

De SWOT-analyse is een al lang bestaande methode om de huidige toestand van uw bedrijf te analyseren en na te gaan hoe dit de gewenste eindtoestand beïnvloedt.

Het basisidee is dit:

  1. Bedenk vóór de bijeenkomst een “Gewenste eindtoestand” en teken een afbeelding die dit weergeeft op een flip-over of whiteboard.
  2. Verdeel een groot vel papier in kwadranten met de aanduiding ‘Sterke punten’, ‘Zwakke punten’, ‘Kansen’ en ‘Bedreigingen’.
  3. Begin met “Sterke punten”, doorloop de kwadranten en kom met ideeën die betrekking hebben op de gewenste eindsituatie.
  4. Vraag uw team om te stemmen op de uitspraken of ideeën van elke categorie die volgens hen het meest relevant zijn voor de gewenste eindsituatie.
  5. Bespreek als groep de implicaties die deze uitspraken hebben voor de gewenste eindsituatie. Breng het debat op gang door tot nadenken stemmende en open vragen te stellen.

De SWOT-analyse is een intuïtieve methode om te begrijpen welke delen van uw bedrijf van invloed kunnen zijn op uw langetermijndoelstellingen.

24. De journalistieke zes

Wanneer ze elk aspect van een verhaal leren behandelen, leren journalisten zichzelf zes essentiële vragen te stellen:

  • WHO?
  • Wat?
  • Wanneer?
  • Waar?
  • Waarom?
  • Hoe?

Nu is deze aanpak door organisaties overgenomen om elke hoek van een probleem te helpen begrijpen. Het enige wat je nodig hebt is een duidelijke focusvraag. Vervolgens kun je met je team aan de slag met de zes vragen totdat je een 360 graden beeld hebt van wat er moet, kan en moet gebeuren.

25. Gamestormen

Gamestorming is een alles-in-één raamwerk voor creatief denken dat verschillende games gebruikt om uw team te helpen met het bedenken van innovatieve ideeën.

Gamestorming werd oorspronkelijk tien jaar geleden als boek gepubliceerd en bevatte een selectie creatieve games die door de best presterende bedrijven van Silicon Valley werden gebruikt om baanbrekende producten en diensten te ontwikkelen.

Deze verzameling bronnen, geplukt uit de hoofden van oprichters en CEO's als Jeff Bezos en Steve Jobs, stelt u in staat gebruik te maken van de potentieel geniale ideeën die in de hoofden van uw werknemers sluimeren.

26. Schets in vier stappen

De Four-Step Sketch is een visuele brainstormsessie die een alternatief biedt voor traditionele, op discussies gebaseerde ideatietechnieken .

Deze methodologie vereist voorafgaande discussie om het doel van de activiteit te verduidelijken. Stel je voor dat je bijvoorbeeld op een startup-retraite bent en je team deelneemt aan een design sprint of hackathon.

Nadat u met uw team over een lijst met ideeën heeft gebrainstormd, kunnen deelnemers de suggesties bekijken en eventuele relevante aantekeningen maken. Vervolgens nemen ze deze aantekeningen en zetten ze om in ruwe schetsen die op het idee lijken.

Geef elke deelnemer vervolgens als warming-up acht minuten om acht alternatieve schetsen (acht minuten per schets) van het idee te maken. Deze ideeën mogen niet met de groep worden gedeeld.

Ten slotte maken de deelnemers nieuwe schetsen op basis van hun favoriete ideeën en delen deze met de groep. De groep kan vervolgens stemmen over de ideeën die volgens hen de beste oplossing bieden.

27. 15% oplossingen

15% Solutions is een probleemoplossende strategie voor het motiveren en inspireren van uw medewerkers. Door uw team aan te moedigen kleine overwinningen te behalen, maakt u de weg vrij voor grotere veranderingen.

Vraag uw deelnemers eerst na te denken over dingen die zij persoonlijk kunnen doen binnen de grenzen van hun rol.

Deel uw team vervolgens op in kleine groepen van drie tot vier personen en geef ze de tijd om hun ideeën te delen en met elkaar te overleggen.

Dit eenvoudige probleemoplossende proces neemt negativiteit en machteloosheid weg en leert uw team verantwoordelijkheid te nemen voor verandering.

Geen items gevonden.

9 Hulpmiddelen voor het oplossen van problemen voor het verzamelen en selecteren van ideeën

Probleemoplossende tools ondersteunen uw vergadering met gebruiksvriendelijke grafieken, visualisaties en technieken.

Door een probleemoplossend hulpmiddel te implementeren, doorbreek je de cyclus van alledaagse verbale discussies, waardoor je de hele sessie betrokken kunt blijven.

28. Visgraatdiagram

Het visgraatdiagram (ook wel bekend als het Ishikawa-diagram of oorzaak-en-gevolgdiagram) is een hulpmiddel voor het identificeren van de belangrijkste oorzaken van een probleem. Vervolgens kunt u deze oorzaken consolideren in een uitgebreide ‘Probleemverklaring’.

De term “Visgraatdiagram” is afgeleid van de structuur van het diagram. Het probleem zelf vormt de staart, mogelijke oorzaken stralen vanaf de zijkanten uit en vormen het skelet van de vis, terwijl de uiteindelijke “Probleemverklaring” verschijnt als de “kop” van de vis.

Voorbeeld: Een fastfoodketen onderzoekt de afnemende kwaliteit van hun voedsel. Terwijl het team over mogelijke oorzaken brainstormt, komen ze met redenen als ‘slecht opgeleid personeel’, ‘gebrek aan kwaliteitscontrole’ en ‘onjuiste hoeveelheid kruiden’. Samen met andere oorzaken vat de groep samen dat deze problemen tot ‘slechte burgers’ leiden. Ze schrijven dit als de probleemstelling en beginnen met het elimineren van de belangrijkste bijdragende factoren.

29. De probleemboom

Een probleemboom is een nuttig hulpmiddel om het belang of de relevantie van uitdagingen met betrekking tot het kernonderwerp te beoordelen . Als u bijvoorbeeld een nieuw product lanceert, verzamel dan uw team en brainstorm over de huidige problemen, wegversperringen en knelpunten die het proces belemmeren.

Werk vervolgens samen om te beslissen welke van deze het meest urgent zijn. Plaats de meest relevante kwesties dichter bij het kernonderwerp en minder relevante kwesties verder weg.

30. Inktvisdiagram

Het Squid Diagram is een eenvoudig te gebruiken hulpmiddel dat de voortgang van ideeën en zakelijke ontwikkelingen in kaart brengt terwijl ze zich ontvouwen. Je SQUID-diagram kan aan de muur blijven hangen, zodat je team er in de loop van de tijd aan kan toevoegen.

Dit is hoe het werkt:

  1. Schrijf een kernthema op een notitie, zoals 'klantenservice' of 'Innovatie'. Dit wordt het 'hoofd' van uw SQUID.
  2. Geef twee sets plakbriefjes in verschillende kleuren aan uw deelnemers en kies de ene kleur om ‘vragen’ weer te geven en de andere om ‘antwoorden’ weer te geven.
  3. Vraag uw team vragen op te schrijven die betrekking hebben op het succes van het hoofdonderwerp. In het geval van ‘Innovatie’ zou uw team dingen kunnen schrijven als ‘Hoe kunnen we de samenwerking tussen de belangrijkste belanghebbenden verbeteren?’
  4. Vraag uw team vervolgens met behulp van de andere gekleurde plakbriefjes mogelijke antwoorden op deze vragen op te schrijven. In het bovenstaande voorbeeld zou dit ‘Investeren in open innovatiesoftware’ kunnen zijn.
  5. Na verloop van tijd ontwikkel je een uitgebreid SQUID-diagram dat het creatieve probleemoplossingsproces weerspiegelt.

31. De speedboot

Het speedbootdiagram is een visuele metafoor die wordt gebruikt om uw team te helpen problemen op weg naar uw doelen te identificeren en op te lossen.

Dit is hoe het werkt:

  1. Maak een tekening van een boot en noem deze naar het hoofddoel.
  2. Brainstorm met uw team over zaken die de voortgang vertragen en teken ze allemaal als anker onder de boot.
  3. Bespreek mogelijke oplossingen voor elk probleem in het diagram.

Dit is een gebruiksvriendelijke tool die tot creatieve oplossingen leidt. Als u wilt, kan uw team aan elk anker een ‘gewicht’ toekennen, dat bepaalt welke impact elk probleem heeft op het einddoel.

32. De LEGO-uitdaging

LEGO is een uitstekend hulpmiddel voor creatief denken en probleemoplossend vermogen dat regelmatig door evenementfacilitators wordt gebruikt om teams te helpen uitdagingen te overwinnen.

In ons artikel Teambuildingactiviteiten van 5 en 10 minuten introduceren we Sneak a Peek - een teambuildingspel dat samenwerkingsvaardigheden ontwikkelt en waarmee communicatie- en leiderschapsvaardigheden worden ontwikkeld.

33. De drie W's: wat? Dus? Wat nu?

Teams zijn niet altijd op één lijn als het gaat om hun begrip van een probleem. Hoewel het probleem voor iedereen hetzelfde blijft, kunnen ze verschillende meningen hebben over de manier waarop het is ontstaan en de gevolgen die het heeft.

Vragen “ Wat? Dus? Wat nu?" Helpt u verschillende perspectieven rond een probleem te begrijpen.

Het gaat als volgt:

  1. Vraag uw medewerkers alleen of in kleine groepen om na te denken en op te schrijven wat er is gebeurd. Dit duurt tussen de vijf en tien minuten.
  2. Vraag dan : Dus wat? Wat is hierdoor gebeurd? Waarom was wat er gebeurde belangrijk? Wat kan er gebeuren als dit probleem niet wordt opgelost?
  3. Vraag ten slotte uw team . Wat nu? Wat zou een oplossing voor het probleem kunnen zijn? Welke acties moet u ondernemen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt?

Deze aanpak helpt uw team te begrijpen hoe problemen individuen op verschillende manieren beïnvloeden en onthult een verscheidenheid aan manieren om deze te overwinnen.

34. Nu-hoe-wauw-matrix

Ideeën verzamelen is eenvoudig, maar de beste selecteren? Dat is een ander verhaal.

Als je een heleboel ideeën hebt, probeer dan de Now-How-Wow-matrix om je te helpen bepalen welke je nu moet implementeren en welke tot later moet wachten.

Teken eenvoudigweg een grafiek met twee assen, met ‘implementatiemoeilijkheden’ op de Y-as en ‘idee-originaliteit’ op de X-as. Verdeel deze grafiek in kwadranten en schrijf 'Nu!' in het paneel linksonder: "Wauw!" in het paneel rechtsonder en 'Hoe?' in het rechterbovenpaneel. U kunt het paneel linksboven leeg laten.

Neem vervolgens uw ideeën en zet ze in de grafiek, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de implementatie en het niveau van originaliteit.

Tegen het einde zul je een duidelijker beeld hebben van welke ideeën je moet negeren, welke je nu moet implementeren en welke je aan de pijplijn voor de toekomst moet toevoegen.

35. Impact-inspanningsmatrix

De Impact-Effort Matrix is een variatie op de Now-How-Wow Matrix, waarbij de Y-as is gemarkeerd met ‘Impact’ en de X-as is gemarkeerd met ‘Inspanning’.

Verdeel de grafiek vervolgens in kwadranten en breng uw ideeën in kaart.

  • Sectie linksboven = Uitstekend, onmiddellijk implementeren
  • Sectie rechtsboven = Riskant, maar het proberen waard
  • Sectie linksonder = Laag risico, maar mogelijk ineffectief
  • Sectie rechtsonder = Slecht idee, negeren

De Impact-Effort Matrix is een eenvoudige manier voor uw team om de voordelen van een idee af te wegen tegen het vereiste investeringsbedrag.

36. Puntstemmen

Zodra u een substantiële lijst met ideeën van uw medewerkers heeft verzameld, moet u de goede van de slechte scheiden.

Dot voting is een eenvoudig hulpmiddel dat door probleemoplossende facilitators wordt gebruikt als een snelle en effectieve manier voor grote groepen om op hun favoriete ideeën te stemmen . Je hebt deze methode gezien in probleemoplossende methoden zoals Flip It! en Lightning Decision Jam .

Dit is hoe het werkt:

  1. Deelnemers schrijven hun ideeën op sticky notes en plakken deze op de muur of op een flip-over.
  2. Desgevraagd tekenen de deelnemers een kleine stip op de hoek van het idee dat ze het leukst vinden.
  3. Deelnemers kunnen zoveel stemmen krijgen als nodig is.
  4. Wanneer het stemmen is afgelopen, rangschikt u de noten van ‘meest populair’ naar ‘minst populair’.

Dit biedt een eenvoudig te gebruiken visuele weergave van de beste en slechtste ideeën van uw team.

Geen items gevonden.

Geef uw problemen de aandacht die ze verdienen tijdens een retraite op een externe locatie

Terwijl u thuis of op kantoor werkt, is uw team vaak te veel bezig met de dagelijkse taken om complexe problemen aan te pakken.

Door het kantoor te ontvluchten en samen te komen op een externe locatie, kunt u een doelgerichte agenda opstellen van teambuildingactiviteiten en probleemoplossende sessies. Deze bijzondere tijd weg van kantoor kan van onschatbare waarde blijken als het gaat om het op koers houden van uw bedrijf.

Als je problemen hebt die opgelost moeten worden (wie niet?), neem dan contact op met Surf Office en laat ons een volledig op maat gemaakte externe retraite voor je samenstellen.

Geen items gevonden.

36 Probleemoplossende technieken, methoden en hulpmiddelen | Surf Office (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6497

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.